Archívum: 2010 (16)

Tevékenységtérkép

2010.12.15. Szerda

Tegnap akkutöltés után ,gondoltam megjáratom a masinát kissé .
Mivel már bő egy hónapja nem mozgok vele ,gondoltam nem árt ha megyek vele vagy két kört . Így a fékek sem állnak be ,tárcsa sem rozsdásodik meg és egyáltalán átkenődnek a forgó alkatrészek .
No ,meg erőteljesen csábított már a havas út látványa a ház előtt .
Megmondom a frankót . Nem igazán tudtam mit kezdeni a nyári gumikkal a kőkeményre taposott havon . Ez jó eséllyel betudható annak is ,hogy lehetősége sem volt a gumiknak bemelegedni sem . :O
Azért mentem vele vagy 2 utcányi kört ,így magam is lenyugtattam és a kocsi is meg lett mozgatva .

Örülök ,hogy részt tudtam venni a Klub közgyűlésén és így találkoztam a régebbi ismerősökkel , illetve személyesen tudtam talizni olyan emberekkel ,akikkel már rengeteget beszéltem neten . :)
Még inkább megerősítést nyert bennem : roppant jó kis csapat ez . ;)
Robiéknak ezúton is köszönöm a fuvart ! :)

Ha nem lenne bejegyzés addig - ami valószínű ;
   Mindenkinek BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYt kívánok ! ;)

2010.09.07. Kedd

Durván egy hete a Tesco parkolóban odajött hozzám egy férfi . Jelezte ,hogy van egy halom alkatrésze Ladához - mivel a sajátját eladta . Kidobálni nem szeretné és mivel látja hogy próbálom rendben tartani a kocsit ,némi pénzért átadná a lomokat ...
Pár nap elteltével Robival fel is kerestük . Meghallgattuk az ő és a kocsi egy-egy röpke szösszeneteit ,miközben matatott a cuccok közt .
Amikor azt mondta hogy halom cucc ,én kicsivel több mindenre számítottam . :O
Bár az is igaz ,hogy nem raboltam rá mindenre így fizetés előtt - így is a Robi segítségét kellett igénybe vennem . :(
 Amit hasznosnak ,nehezen beszerezhetőnek vagy éppen potom árúnak véltem - inkább azok közt mazsoláztam . Akadtak nála egyedi megoldások is ,mint például átforrasztott relé - hogy a motor leállítása után is forogjon a hűtőventi ,amíg vissza nem hűl .
Vagy hogy a gyújtás levétele után a helyzetjelző égve maradjon ,de a tompított kikapcsoljon . Vagy esetleg a talpaskinyomó célszerszám ,de említhetném még a Robi által már preferált olajbetöltő- kézikészüléket .
No mindegy volt amit elhoztunk ,volt ami még megér majd egy-két beszélgetést .
A hátsó gátlókkal mindenképp beljebb vagyok ,ezekhez elsők kellenek majd még . Meg ha cserélődni fognak ,akkora talpasokat is beszerzek mivel gátlócseréhez így is- úgy is talpasbontás kell ,akkor már kap újakat .
Pár kép ...

2010.08.22. Vasárnap

KGST-Party

Mint Andrei és Robi megírta már leugrottunk Nyíregyre ... Ezt a részét én már nem is részletezném ...
 Viszont !
Szarakodott egy pár napja velem egy osztrák Golf a Tapolcai úton ,miután az asszonykámat melóban kitéve hazafelé autóztam . Addig szívatott míg berágtam ,vissza 3. - 6500 ford/min. ,aztán 4. padló. Ott maradt ... Hazajöttem .
Délután indultam volna az asszonyért vissza , kiálltam a garázsból - mondom furán jár ,biztos még hűvös a moci . Bezárom a garázst , autó leáll és nem indul újra ...
MI A PICSA VAN ?! :O
Benya van - megy ,cikra van - mindenütt . Nem értem ! Indítózgatás - akksi lemerül . Király !
Robi pihen - nem zargatjuk ( úgyis minden szarral Őt zargatom ) ...
Lajosnak teló - hazafelé melóból látogasson már meg egy behúzás erejéig !
Fertályóra múlva meg is jelenik - Ő is konstatál ; benya - szikra van . Meg benyaszag  - mivel jön már orrán száján ...
Húzzuk meg ! Beröffen - 2 henger megy . Gyertyák ki - 3-as 4-es nem megy !
Beköpte ,mint a k..va élet ! Tisztítás - újra húzás - ábra ugyanaz ! :( :(
Gyertyagarnitúra csere - húzás - beröffen - 2 henger megy .
Kapuig így visszatolattam , berágtam és lepadlóztam . Ilyet még terhelés nélkül nem csináltam !!!
Jelentem a 7600-at simán leforogja - legalábbis ennél a pillanatnál kukkantottam a ford.mérőre . Magához tért - ketyeg .
EZ MI EZ ???? :O
Utálom az ilyet amikor nem tudom hogy honnan ered a gond - így felkészülni is nehéz a problémára .
No ,majd megmutatja előbb vagy utóbb .
Nyíregyre menet némi késéssel indultunk Robiék után . Ő hívott ,hogy a Sárga Borháznál megálltak - hol járunk ? Mondom Szerencs ,de a gép nem oké ...
Nehezen akar indulni ,és ha olyan 2000 fordulatról odanyomok hogy gyorsuljon - bedadog .
Mindegy . Leértünk - felvonulás - hazaút .
Ha már M30 akkor kenjük meg a száját . 110- 120 ledadog - mintha tiltana .
Ma reggel Biblia elő ...
Elsőkörben kukk a megszakító , megszakító rugó ,röpsúly rugók . Ha ez nem jön be , akkor szelephézag . Ha ez sem ... akkor majd meglátjuk .
Belekezdjek ? Éjjel ezzel kellene melóba mennem ...
Turkálás a millió "fölösleges" alkatrész között . Találtam is 2 zsír új megszakítót meg röpsúlyrugókat stb .
Megérkezik Robi kocsit mosni ,Ő el is dönti belekezdjek ! Aztán mire térülök-fordulok Ő már neki is állt . Gyújtáselosztó ki - majd szét . Megszakító hézag állítás - még ez lenne a legkevesebb . De a röpsúlyrugók gyenguszkák , ráadásul annyi a dzsuva ,hogy a röpsúly csak kézzel is erővel mozdítható . Robi piciny nőgyógyász kezeivel szétkapta , megtisztítottuk , rugók kicserélve .
Amit kihagytam - hogy mégis legyen kihívás - , sikerült kihajtanunk a gyújtáselosztó leszorító csavarjának a tőcsavarját ... :( Menetrögzítővel vissza játszás .
Gyújtást Robi beállít ,próba .
Szépen megy ,egyenletesen gyorsul - pöpec ! Kissé magas az alapjárat - csökkentsünk - ennyi .
Teszt következik ... Remélem jobban van Öcsi , és nem bújt meg egyéb okosság a bendőjében !
KÖSZI ROBI - ismét ! ;) :)

2010. 07.27. Kedd

Ma elvittem Öcsit az autóvillamosság-szerelőhöz . Azt mondta ,hogy fesz.szabályzó csere az tuti ,meg akkor ha már úgy is kint lesz a generátor átnézi a diódákat meg ilyesmit ,hogy nem károsodtak-e a túltöltés miatt . Ugyanis a műszeres mérés 16,9 V töltést mutatott .
Eleve úgy is mentem el odáig ,hogy a generátor 15-ös pontjáról lehúztam a sarut ,hogy ne legyen gerjesztés .
Elképesztő ,hogy mennyit levesz a gerjesztés a teljesítményből .
Így érződik igazán ,amit annak idején nem hittem el. Konkrétan anno az "N" csoportos autónkban volt egy kapcsoló ,amivel a gerjesztést lehetett kiiktatni . Az akkori pilótám mondta is ,hogy ez azért jó ,mert egy emelkedőn vagy kigyorsításkor 2-4 lóerőt is lehet a gerjesztés pár másodperces nélkülözésével nyerni ,ami bizony versenyen fontos másodperceket faraghat le .
Ez most így széria motornál sokkal jobban kihangsúlyozódott .
 S most kövezzetek meg !
Ahogyan a buszt vártam a megállóban és a villanyász bácsi állt be Öcsivel az udvarba - döntöttem .
 Szép ez az autó ,baromira tettszik nekem . És milyen jó a hangja ... Soha ,vagy talán csak egyszer hallottam kívülről .
Egyszerűen nincs szívem eltékozolni . Nézegetve a Lada árakat jó ha 100 E pénzt kapnék érte .Azzal pedig lófasznyit lennék beljebb egy másikféle autó vásárlásánál . Hát ne lakják le holmi dinnyés "kereskedők" !
 Én tudom azt ,hogy csak a motorja többet ér 100-nál !
Tőlem - és az anyagiaktól - telhetően megpróbálom rendbe tenni ,aztán tart ameddig tart . Ha minden kötél szakad ,akkor 1-2 év múlva kiárulom alkatrésznek . Még akkor is sokkal jobban járok .
Ha most hülyének néz valaki - hát tök igaza van... De egyszerűen nem visz rá a lélek az eladásra ,hisz ismerem mint a tenyeremet és soha nem szívatott meg .
Ez van ! Aztán majd lesz valahogy ...
Hiszen mindig van valahogy ! :) :)

2010.07.23. Péntek

BÚCSÚBLOG

Sokat tépelődtem az utóbbi 2 hétben - gondolom sokaknak ismerős ez az érzés .
De kezdem inkább onnan ,ahol az előző bejegyzés befejeződött .
A kocsiszekrény bal alja rendbe lett téve ,majd hazahozva még átnézegettem , légszűrőt cseréltem és korán reggel 07.11-én indultunk Balatonboglárra .
Ez is kalandosra sikeredett ...  Kezdődött azzal ,hogy mihelyst kikanyarodtam az utcánkból beért a hátsó kerék a műanyag dobbetét peremébe . Tény ,hogy a gyerekek sem kicsik már ,csomag is volt bőven - de a rugók és a lengéscsillapítók sem százasok már .
 Így hát a Pesti úton levő MOL-kúton - ahol a csapattársakkal és családtagjaikkal volt megbeszélve a találka - 2 nagy táskát át is tettünk a kollégám kombi F Astra-jába ,így már okés volt a dolog.
Mondtam a többieknek álljunk meg Mályi előtt még a Lukoil kúton ,mert én ott tankolok 98-ast. Így is tettünk ,és jött a pofára esés ...   Milyen tanksapka ez ??????? :@
 Hát amit a lakatos-barátunk rá tett ,hogy tutira ne folyjon a benya ha oldalra borítjuk az autót . Csak én erről kurvára nem tudtam ... Fasza ,kulcs nincs hozzá ,hogy nyissam ki ?
 Hívtam szegény Robit ,Ő tud e erről az akcióról ?! Hát nem tudott . Abban maradtunk ,hogy hívja a raliscimbit kulcsügyben ,mert akkor Emődig még elmegyünk és majd tankolok a pályán . Közben dühömben addig próbálkoztam ,hogy sikerült lecsavarni . Fingom sincs be volt-e zárva  vagy csak meg volt tépve ,de már nem is érdekelt .Teló Robinak hogy sztornó , tankolok Ő meg pihizzen tovább .
Vártam lesz-e 3. szarság ,de elmaradt ...
Az autó jól viselkedett egyébként ,4 óra alatt a Balcsin voltunk 3 megállással .
 Na ,19-én este mielőtt indultunk volna mondom elmegyek megtankolok meg ellenőrzöm a keréknyomást . A környéken 98-as nem lévén az OMV-n tettem bele 100-ast . Ez alatt a 3-3,5 km alatt arra lettem figyelmes ,hogy hol normális a töltésem hol meg túltöltést jelez a műszer - de nem gyengén . Visszaérve megmozgattam a vezetékeket a generátoron ,reléknél ,akksinál - jó . Hazáig nem volt probléma .
Másnap reggel indítom ingadozik a töltésmutató ,majd megint kifeküdt túltöltésbe .
Próbálgatom a garázsban ,lámpa fel ,gázadás - tompított kiég .
Jó rendben akkor ez jó eséllyel fesz. szabályzó - mely az utolsó Keleti Tali alkalmával is szopatott . Csak akkor nem volt töltés . 2 évet bírt ?? Pfff ...
Úgyhogy hívtam a villamosságszerelő bácsit ,aki pont most Mohácson pihen . Megdumáltuk ,hogy jövő hét elején rácsörgök és akkor viszem . Annyi ,hogy a 15-ös pontról mindenképp le kellesz húzni a sarut - így nincs gerjesztés -, hogy más fogyasztót ne károsítsak . Itt tartok jelenleg ...

Szóval ahogy kezdtem is nagyon sokat tépelődtem .
Arra jutottam ,hogy nem biznisz tolni a pénzt orrba-szájba bele tudva azt ,hogy ebből már sohasem lesz 100 %-os autó . Most kellene még csinálni a jobb oldali taposót-küszöböt .
Jövőre esedékes lenne tavasszal a tornyokat és mire decemberben vinném vizsgázni a hátulja is gatya lesz - hála az azt berháló lakatosnak .
Ha kasztnit vennék ,esélytelen hogy 16-17 évesnél fiatalabbhoz jussak . Tehát ugyanott vagyok ,csak még több pénz és még több meló. A nagy igazság az ,hogy ha egyben lenne annyi pénzem ,hogy nekiálljak vagy esély lenne rá hogy lesz annyim - akkor még csak-csak látnék esély a menekülésére .
De sajnos ez nem így van ,hiú ábrándokba pedig fölöslegesen nem kergetem magam . Muszáj a realitások talaján maradni .
 Ami biztos ; a generátort megjavíttatom ,aztán hirdetem .
Roppant módon sajnálom ,mert soha nem hagyott cserben , még ha nem is volt tökéletes olykor mindig hazahozott minket mindenhonnan . Valahogy olyan érzés ,mintha most én hagynám cserben  - de nincs más választásom ... :( :( :( :(
Nagy álmom volt mindig egy 07-es ,és mindig kellemes emlékekkel fogok visszagondolni életem eme szakaszára és az autóra .

Isten vele !

2010.07.10. Szombat

Gyorsblog ,mert aztán indulunk befejezni a gépet ,holnap kora reggel pedig irány Balcsi .
 Nos, ki lett cserélve az amit muszáj volt . Tegnap este még lemasszázgattuk gyorsan ,mert szegény Robinak már így is csak tusolni maradt otthon ideje meló előtt .
A mai nap kap alapozót meg alvázvédőt ,aztán nekiállunk összepakolni a gépet .
Ajtó már fel lett próbálva ,faszántosan passzol .
Bízom benne ,hogy hamar sikerül összerakni ,mert délután még átnézegetném , légszűrőt cserélek , meg ilyen apróságok ...
 A srác nagyon szépen dolgozik - le a kalappal ! Hamarabb kellett volna megismernem ... :(
 Bocs Robika ,hogy megint nem aludtál egy kukkot sem ! :(

2010.07.07. Szerda

A fejlemények ...
Nagyon rossz kimondani és még rosszabb a tudat ,hogy ez / a balatoni / lesz az utolsó hosszabb útja a szeretett autócskámnak . :( :( :(
 Nagyon rossz állapotban van a kasztni alsó része ,így látszik az ami a vásárlásakor rejtve volt a szemünk elől . Tákolva és gányolva volt ez a jobb sorsra érdemes gép . Azt hittem nem tudom megadni neki azt ,amit megérdemelne . Ez valamennyire igaz is ,de százszor jobb sora lehetett nálam ,mint az előző gazdáinál ... :( :( Mindenféle védelem és kezelés nélkül toldozgatták - a taposó például legalább 3 rétegből állt 1-2 helyen és a rétegek között szépen dolgozott a rozsda . Olyan szinten ,hogy szét is terjedt maximális mértékben .
Jelen állapotában egyszerűen úgy lehetne életben tartani ,ha kapna egy komplett kasztnit , de ... !
Veszek egy kasztnit 50-60-70 e.
Homokolás ,rendbetétel 100 e.
És akkor még hol van a festés ?!
Nagyon a szívemhez nőtt ,de ezt sajnos képtelen vagyok finanszírozni . Ezért vettem Ladát - mert ezt tudtam meg venni ( meg hát bele is voltam-vagyok buzulva ). Legjobban a motorját fogom sajnálni ,mert az olyan jól sikerült tavaly ,mint egy álom .
 Fojtogat a bánat ,de nem látok kiutat . Annyira hittem benne ,hogy még évekig csapathatunk együtt és ez egyik napról a másikra foszlik szerte .
 Bassza meg ez a csóringer kurva élet ! :@ :(

Most annyiban maradtunk ,hogy Ricsi a bal oldalt befejezi de a jobb oldalt már el sem kezdi . Az egyébként is kibír még egy évet röhögve . A tél úgyis megadja neki a kegyelemdöfést - amit én már nem várok meg ... :(
Ha kész van a baloldal még lehet hogy írok ,de ha már nem lenne időm akkor  Balaton után mindenképpen - úgyis mintegy BÚCSÚBLOG-ként és mintegy tisztelgésképpen az autó előtt . Nem tehet róla ,hogy amikor még meg lehetett volna őrizni az állagát , ezt nem tették meg . Kívül szép volt , rejtve meg dolgozott a rozsda .
Mindenképpen hálás vagyok Robinak a rengeteg segítségért , KÖSZÖNÖM SZÉPEN !

2010.07.04. Vasárnap

Nos az van hogy tudtam hogy a balos küszöböm gatya .
Azt is sejtettem ,hogy a taposó sem százas .
Hát kérem szépen Robi ralis cimbijei ( meg most már az enyémek is ) vállalták ,hogy záros határidőn belül / mivel 10-én indulás a Balcsira / meggyógyítják Öcsit.
Elkezdtünk csupaszítani ,aztán szépen fény derült a dolgokra . Eleve vittünk magunkkal jobbos-balos küszöb készletet komplett ,jobb-bal taposót - hogy legyen mihez nyúlni .
Konkrétan a balos belső küszöb megszűnt létezni ,taposó az hártya .
Ezért voltam pénteken olyan levert . Full ki lett csupaszítva a gép ,és önkéntelenül olyan érzetem támadt mintha megerőszakolták volna a Kicsikét .
Az csak fokozza a lelombozódásomat ,hogy aggódok a szűkös határidő miatt , azon hogy milyen lesz a végeredmény amikor elkészül ,vajon fog-e rajta minden működni ???
Ugyanis totózni már kurvára nem lesz időm vele ...
Mindenesetre a srác aki csinálja egy szimpatikus ember benyomását keltette bennem , a többi majd kiderül .

Mint Robi már említette meglestük a VFTS-t ,hát azt kell mondjam hogy simán lerántanék bárkit ha azon múlna ,hogy legyen egy ilyen gépem ...
A fejleményekről később ...

2010.06.19. Szombat

Többek kívánságára ...

Felkerültek a papucsok ,meg lőttem 1-2 képet az ablakemelő átalakított formájáról .
Ablakemelő bevált ,megcsinálom a bal hátsón is .
Kerék szokatlan még mindig a régi 14"-os nyári után ,főleg hogy azokon per 60 -as gumcsik voltak .
De tetszik ,csak még szoknia kell a szememnek ... :)
Ami számomra a lényeg ,hogy a felniközép szépen felfekszik - így támaszt . Lötyis csavarokkal lett feltéve -így az a része is stabil . ( A 14-es felnikről ezeket nem mondhattam el ,ezért nem is éreztem magunkat biztonságban velük .)
Várom az észrevételeket ... :)

2010.06.17. Csütörtök

Apró ,de fontos lépések ... :)
Először is a szélvédősnél felragasztott hátsó ajtó ablakemelőt nem fogta meg a szélvédő ragasztó . 2 napi száradás után elég volt megmozdítani az ablaktekerőt és el is engedte .
Erről ennyit ...
VDF-KER-ben jártunkkor vettünk Robival hagyományos ablakrögzítő sínt . A mai napon az egyik oldalon megcsináltam ,ha beválik akkor a másik hátsó ajtó is így lesz megoldva .
A sínbe nyomtam FBS ragasztót , belső gumitömlőből vágtam csíkot s kettéhajtva belenyomtam a sínbe ,majd ebbe is FBS-t nyomva felkocogtattam az üveg alsó peremére . Rögzítőlappal a bowdenre rácsavarozva ,majd ablak tökig felhúzva .
Jelenleg száradás alatt . Vettünk kárpitbolhákat is ,mert a régiek igencsak megfáradtak .
  Tegnap elvittük a kerekeket a jól bevált Robi-gumishoz ,Pusihoz .
Ő közölte hogy nem rakná fel a gumikat ,mert ahová felfeküdne a gumiperem nincs lefestve . S mivel az alu is idővel korrodál ,ez okból ereszteni fog a kerék .
Nos felnik haza ,este még Robi lenyomta egy réteggel ,reggel meg én a 2. réteggel .
Délre a napon szépen megszáradt . / Elgondolkodtató ,hogy általában a gumisok minden szívfájdalom nélkül felrakták volna a gumit a homokszórt, festetlen felületre . Mindig tanul valamit az ember ... /
  Így már a felnik is fel vannak gumizva ,a felrakásra a mai napon már nem került sor .
A gumik annyira nem tettszenek rajta ,de szerintem csak meg kell szokni . Végül is gyári méret ... :)
                             Folyt .köv.

2010.06.12. Szombat

Végre ...

2 hónap állás után sikerült ragasztott szélvédőt bontózni .
Hála Robi közbenjárásának ,amint visszahúzódott az ár a területről ,meg is jelentünk a telepen . A szélvédő mellett elhozásra került még a két első fényszóró , a jobb oldali visszapillantó tükör és a fiam grátisz elhozott még egy gyári szerelőlámpát ... :)
 Robika ismét bizonyította alkudozó képességét - amire én jóformán képtelen vagyok . :)
Nos ,hazaérve megcsörgettem a szélvédőst - akinél Robi az Ignácot csináltatta ,mégis vállalja-e szombatra ,s ha igen akkor milyen áron . Mondott rá 4000-et ,amire - bár Robi sugallta hogy tegyük be mi - azt mondtam nem pénz ,és már ők csak csináltak ilyesmit .
  Hát kurvára nem bántam meg ,szoptak vele olyat mit egy torkosborz ! :O
Először a kédert nem sikerült igazán a helyére tenniük ,aztán mikor végre a tanácsunkat elfogadták - hogy a lágyított rész kerüljön már pontosan a felső sarkokra - harmadszorra sikerült betenni . Erről az jut eszembe ,hogy azok az emberkék akik a mai korszerű autókkal tanulnak vezetni ABS ,ASR ,menetstabilizátor meg a többi helyettem gondolkodó dolog segítségével ,hogy a picsába védenének ki egy Polskis ,Ladás stb. véletlen megcsúszást télen autózva ?! Sehogy .
Szerintem ők is ebben a cipellőben járnak . Profik a ragasztásos módszerrel rögzített szélvédők cseréjében ,de a jó öreg kéderes játék kifogott rajtuk .
Végül nagy nehezen bekerült a feszítő is ,mihelyst került egy ismerősüktől segédeszköz ami kimondottan ehhez való .
A lényeg ,hogy bent van és szép lett . Olyannyira ,hogy muszáj leszek befektetni a hátsó szélvédő újra kéderezésére is ...
A feszítő hosszából szándékosan nem lett levágva ,pár napot így marad . Ha esetleg még zsugorodna a húzgálások és nyomogatások miatt ,akkor utólag ne maradjon rés lehetőleg .
 A szélvédősnél meg lett ragasztva a hátsó ajtó ablakemelő lemezke is az üveghez .
Ők is elképedtek ,hogy egy kis lemezke ragasztódik az üveglaphoz és az mozgatja .
Mondtam ,én is betérdeltem amikor szétszedtem ,mivel arra számítottam mint a körlámpásoknál volt régen - a sínes megoldásra . Remélem ez is jó lesz ezután ,még hagyom ezt is pár napot pihenni.
 Kicseréltem még a jobb oldali tükröt amit a bontóból hoztunk ,mert a régi állítótengelye eltört ,meg már ki is volt kopva így minden ajtózárásnál elállítódott .
  Muszáj vagyok felgyorsítani a teendőket ,mert kerek 1 hónapom van . Ugyanis a cég az országos verseny mellékjutalmaként rendelkezésünkre bocsájtotta a Balatonboglári üdülőjét ,így július 11- 21-ig ott leszünk a családdal .Nem sikerült úgy időzíteni ,hogy a nyári tali beleessen . Pedig akkor csak át kellett volna ugrani ,vagy még jobb esetben pont úgy jöttünk volna hazafelé és megtoldottuk volna még 2 nappal a nyaralást . No mindegy ...
Tehát hátra van még - nagy hirtelen ami eszembe jut - a kerék-projekt végére pontot tenni ,futómű ellenőrzés - ha szükséges állítás -,valamelyik kerékcsapágyamnak hangja van elől - ezt meglesni ,meg a fékeket átnézegetem ,mert a sok állás után nem az igazi ... Vagy csak ennyire elszoktam tőle ?! Majd kiderül ...

2010.05.11. Kedd

Immár 3 hete nem járok a géppel .
Nem , nem vesztünk össze . Csak nincs szélvédőm elől .
Történt ugyanis ,hogy április 21 -én délután mentem végzéskor a Tiszai pályaudvari autóbusz-végállomáson parkoló autókámért ,és feltűnt hogy furán áll a kéderfeszítő a bal oldalon . Ahogy nézegettem és agyaltam ,hogy a picsába jöhet ki magától a feszítő 20 centis részen ,akkor vettem észre a függőleges repedést a szélvédőn a kormány előtt . Egyből bedurrant az agyam . Fényes nappal ,forgalmas helyen megpiszkálják a szélvédőt ?! Berongyoltam a központunkba a diszpécserhez ,kukkantsunk már bele a kamerák aznapi felvételébe . Ki is derült ,hogy a kamera pont nem lát oda . Geci jó ! A cigók tudják , a dolgozók meg nem ... ?!
 Hazaérve konzultáltam Robival telefonon ,mondtam Neki hogy ezzel így nem látom célszerűnek közlekedni . Pár hónapja volt műszakin ,nem hiányzik egy útszéli rendőr útbaigazítása a forgalomból kivonás után .
 Robi mondta ,akkor szedjem ki úgy ,hogy leragasztom - ha törik akkor mégse befelé peregjen . Ugyanis engem aggasztott a szélvédő tartó lemezperem állapota ,hogy mégis milyen lehet egy 21 éves autóban. Robi közölte ; így is-úgy is ki kell szedni ,akkor meg legalább azt is meglátjuk . Hát ez igaz !
 Régi kédert sniccerrel körbevágtam ,aztán némi lágy ütögetés után kiemeltem a szélvédőt - egyben . Hála a Robi ragasztószalagos tippjének .
Kérem szépen ,fülig ért a szám ugyanis a perem - korához képest - patika . Egy helyen - a balos ablaktörlőnél - volt egy kis felületi rozsda ,melyet csiszolás és alapozás után színre ecseteltem . Meg még -ha már benne vagyok - ahol esetleg jobban ki lehet téve a károsodásnak ott is húztam rá .
 Robitól kaptam kédert és feszítőt szülinapomra . Köszönöm szépen ! :)
Jelenleg szélvédőt várok ,mert az új az húzós - nekem legalább is -, most meg pont nincs bontva sem . Az egyik Trabis állítólag tud majd okosban ,ezt még Robi Horton intézte vele .
Ha lesz ,akkor újra írok . Persze az alufelnis téma is akkor lesz befejezve .

2010.04.18. Vasárnap

UPDATE !
Mehetünk újra homokfúvatni ...






Gondoltam elsütöm a poént - kapcsolódva Robi blogjához egy picit !
Míg a Suziban száradt a szélvédőragasztás ,Öcsikém beugrott hogy festegessünk felnit .
 Egyenlőre 1 réteg ment fel a felni belső felületére ebből a cuccból :

http://www.kohazy.hu/upload_files/thumb_kozepes_257100_1.jpg > >


Ma folytatás következik .
Egy kérdés még megválaszolatlan ,amit szintén ma tesztelünk ... Vajon elviseli-e majd ez a festék az akrillakkot ?
 Hamarosan megtudjuk ...
Este volt egy kis baromfi-futómű zsírzás és melegítés .
Kellemesen befáradtam a végére ... ;)

Nos ,le lett fújva a külseje is ,illetve a belseje megkapta a 2. réteget . Képek mellékelve ...


> >

2010.04.09. Péntek

  Bár még nem értem a kerék-projekt végére ,de most van egy kis időm - meg kedvem - írkálni ...
  Tehát ...
Eladásra kerültek a 14 "-os alufelnik ,ugyanis a gumik a profiljukat tekintve még bőven megfelelőek voltak ,viszont 8 évesen már közük nem volt egy gumiabroncs tulajdonságaihoz - kikeményedtek ,elfáradtak . Azokon a felniken a 195/60 -as gumik mutattak igazán jól ,ám elég ritka méret 14 "-osban s ha még hozzá is jutna az emberfia akkor aranyárban adják . Így - nem kicsit Robi ráhatására is - a 13-as visszaállásra hajlottam .
 A nagyokat kb. 2 hete meghirdettem a Duen-en 45-be ,másnap el is vitték 40-ért . Mindenképp sokküllős 13-ast szerettem volna ,mert mindig is nagyon tetszett nekem . Egy kedves klubtársunk hozott is nekem mutatóba ,ám - mivel közben tájékozódtam némi segítséggel e felnik jelenlegi árfekvéséről - árban nem tudtuk közelíteni álláspontjainkat . Így végül Tiszafüredre kirándultunk- szintén Robival- egy szeles ,mogorva március végi napon ,ahol 20 ezerért kínáltak ilyen felnigarnitúrát. Ezt némi agyalás és alkudozás után 15-ért el is hoztuk . A kivetnivaló annyi volt a gurigákkal kapcsolatban ,hogy nagyon kókány módon volt lefújkálva vagy 3-4 réteg festékkel . Viszont abszolút sérülésmentesek .
  Napok teltek el ,majd hogy lett kis időm gondoltam neki állok kromofág segítségével tisztogatni . Na ,már a legelsőnél kiderült ,hogy ez nem fog olyan könnyen zajlani ,ahogy Jánoska elképzelte ! Éppen csak ,hogy megoldotta a felső 1-2 réteget .
  Ekkor érkezett meg ismét Robi ,aki látva - és hallva - lelkiállapotomat ,megcsörgette egy ismerősét ,hogy esetleg szűk régiónkban tud e homokszóróst - reális áron .
  A bizonyos ismerős ajánlott is egy srácot ,akiről kiderült hogy ismerem is - a robogómat anno hozzá hordtam javítani ,ha esetleg kínja volt. Akkor még egy robogó és mezőgazdasági kisgép javító cégnél melózott ,csak aztán irányt és tevékenységet váltott . Felhívtuk és mondta vigyük el a kerekeket,megnézi mit tehet az ügy érdekében . Megnézte és közölte ; tud tenni az ügyem érdekében . :)
 - És mégis mennyibe fog ez fájni nekem ? - kérdeztem . Erre ő : -Ha csak kívülről homokol ,akkor 3 ezer a 4 felni .
  Egyből felcsillant a szemem tudván ,hogy városunkban ennyiért csinálnak 1 db-ot általában . Rá is kérdeztem rögvest : -És ha belülről is nyomatja ?
- Akkor 7 ezer a 4 db .
  Fülig ért a szám abban a pillanatban ,hogy relatív olcsón megúszom a dolgot ,ráadásul szopás-nyelés-fuldoklás-marás mentesen .
  A mai napon elhoztuk a letisztított felniket - na kivel ? Hát persze hogy Robival  ! :D
Itthon áttörölgettem hígitós ronggyal ...
Itt tartok jelenleg .
Most agyalás van ... Ugyanis ! Gondolom páran már találkoztatok a PlastiDip nevű termékről szóló leírásokkal ! Ha nem ,keressetek rá ! Érdekes egy jelenség lehet ...
Ezzel szándékoztam lefújni . Beszéltem a forgalmazóval , a spray változattal olcsóbban jövök ki ,de a 4 db sokküllős felnire kell a minimum 4 flakon ,melynek darabja 3400 HuF körül van . Ez még hagyján ,ha valóban olyan szuper termék ,mint ahogyan állítják . De mi erre a garancia ?!
 Nálunk Miskolcon picivel többért szintereznek 1 felnit - 4000 körül . Akkor már inkább az . Nos a 4 rongyot darabjáért meg kurva soknak találom ...
 Marad a hagyományos festés ...
Kérdésem lenne viszont a tapasztaltabbakhoz !
Ugyebár ez most egy tiszta alu felület . Kell -e alapoznom ? Vagy elég ,ha egy réteg festéket ráködölök ,majd száradás után telibe fújom ? Lakkozni célszerű vagy nem muszáj ?
 Egyenlőre ennyi . A további fejleményeket szintén megosztom.
Kellemes tavaszt mindenkinek ! :) :) :)

Ui .: Köszönöm Robinak a fuvarozást ,a segítséget, az ismeretségi körét ,hogy VAN nekem egyáltalán és a türelmét a nyavalygásaimhoz ! ;)

2010.03.09. Kedd

Már kb. másfél hete fura neszt hallok a motortérből . Kicsit mintha szelepcsörgés lenne ,de mégsem . Kicsit mintha kopogás lenne , de tompán . Nem bírtam rájönni ,hogy mi lehet ... Ma hajnalban mentem melózni ,és torpan a gép puffantgat . Mintha 3 henger menne ,de megnézem és megy mind .
Mi a picsa van ??? Ha hazajövök megnézem ,úgy öltönyben ... Addig be nem jövök a garázsból ,míg rá nem jövök mi a bibi ...

Hazajöttem .
No ,gyújtás belőve ,hozzá sem kell nyúlni  -----------------------X
  Gyertyák gyönyörűek ---------------------------------------------------X
   Benya ág ,elektromos ág rendben --------------------------------X
  Ékszíj ,vízpumpa - minden oké -------------------------------------X
  Porlasztó oké -------------------------------------------------------------X
  Nem szelepzaj ,nem onnan hallom -------------------------------X

Hát te szopatsz ? Meg vagy Kis Csibész !
A kipufogó Y felfogató 4 rézanyája közül egy fellazult - vagy nem lett kellően meghúzva ...
Itt gyönyörűen kifújkált .
Meghúzva ,pöpec . Próba , PÖPPECCC ! Tapolcai út 170 km/h . Ezt már szeressem ! Könnyen felpörög ,nem dadog ,nem pufog ... Mekkora kő esett le a szívemről ,hogy csak ennyi volt ! Egy kib.szott anyacsavar ... Pff !

És még csak össze sem koszoltam magam ,felújítás óta még mindig patyolattiszta a motor . Hát idegeskedtem ,de hál Istennek meg van a kismocsok .
Kép nincs ,mindenki látott már kipu Y-t ... :D