Archívum: 2009 (16)

Tevékenységtérkép

2009.12.13. Vasárnap

Zöldkártya

December 4-én megtörtént a környezetvédelmi vizsgálat ,mely sikeres lett.
Motorfelújításkor Gabi barátom úgy belőtte a karbicseket ( is ) ,hogy állítgatni sem kellett rajta semmit . Bár nagyon-nagyon szeretnék legkésőbb tavaszra egy új karbit venni ,mert még a gyári üzemel benne és az új lenne az igazi. Most ugyan még belőhető ,de csak 20 éves . Hiába cserélget az ember benne dolgokat ,sajnos megvan a deformálódás a talpnál ,meg az egyéb Lada-jellemző és korral járó betegsége ,természetes kopása .
  Szerintem egy év alatt simán megtérül ,ha csak a tökéletes beállíthatóság miatti kevesebb fogyasztást veszem alapul. Na ,majd meglátjuk ... :)
  Így műszaki és zöldkari letudva ,egy ideig nincs rá gond . Micsoda megkönnyebbülés is ez a tudat !

Ezúton kívánok Mindenkinek a közelgő időpontra tekintettel Kellemes Ünnepeket ,meghitt-érzelmekkel átszőtt Boldog Karácsonyt !

2009.11.21. Szombat

Még egy kis finomítás Garage téren ,mintegy kiegészítésként ehhez :  http://garageblog.net/blog/marczinrobert/6903

Kerültek fel polcok ,hogy mégse a földön legyenek olyan dolgok amit az emberfia sűrűbben használ . Tegnap Robi lent volt ,és " Mi a szart kéne csinálni ! " felkiáltással nekiállt fabrikálni . Én meg csak úgy ott voltam ,mert olyan jó piszkálni ,amikor amúgy is ingerültebb az átlagosnál : o) > ;) Na jó ,nem ! Viszont sikerült jobb kedvre derítenem 1-2 megmozdulásommal ,amit inkább nem fejtek ki bővebben ... :D
 Szóval fejlődik a Garage folyamatosan ...
Marczin János @ . 5 fotó . 3 komment

2009.11.20. Péntek

   Előre jelezném szándékosan nem írok neveket ,ill. olyan konkrét adatokat ,melyek esetleg bizonyos embereket kellemetlen helyzetbe hozhat. Ezért az egész kicsit sejtelmesen fog hangozni ,viszont a végére meg fogjátok érteni ,hogy valamilyen szinten kényszerűségből tettem . Megosztani meg azért szeretném ,mert ki-ki levonhatja az esetleg saját példából kiinduló konzekvenciát .
   Szóval X napja levizsgázott az autó. De közel sem volt olyan egyszerű ,ahogyan én azt gondoltam.
Legutóbb leírtam ,hogy elvittem előzetes átvizsgálásra ,ahol jelezték : Mehet úgy ahogy van vizsgára ,de az alját javítsam ki. Ugyebár ez meg is történt ,így nyugodt szívvel indultam a megbeszélt nap reggelén a szokásos helyre. Végig gurultam a vizsgasoron - minden fasza ! Már fülig ért a szám sejtvén ,hogy már csak a papír rész van hátra.
  Na ,ekkor történt a pofára esés !!! Közölték ,hogy a kormány nem gyári ( Polski Fiat-é ) ;                                                                         
                                                                          a felni nem gyári ( BMW lemez ) ;
                                                                          a szélvédőn van egy pár centis repedés ( a szélvédő szélén ,látótérbe nem feltétlenül esve ).
   Nem is lett volna gond ,csak éppen pontosan ezért vittem előzetesre ,hogy jelezzék ha valami nem smakkol. de erről akkor egy kukkot nem szóltak . Most arra hivatkozva kötöttek bele ,hogy szarozik a NKH ,ki akarja csinálni a kisebb állomásokat ,és mivel 3 kitűnő minőségű fényképet kell készíteni az autóról -nem merik így átengedni.
   Mondanom sem kell milyen szinten fagyott le a mosoly a pofámról ... :(
Így eredménytelenül távoztam a helyszínről. Megcsörgettem Robit ,mert gyári felnim még van is - de sem kormányom ,sem szélvédőm . Ő nemsoká vissza csörgött ,hogy beszélt a rallis cimbijével ,neki van kormánya meg szélvédője ( ami ugyan nem ragasztott ,de aranytartaléknak tökéletesen megfelel ) ,csak kocsikázzunk át az általa lakott településre ,amely tőlünk oda-vissza kb.50 km-re helyezkedik el. Sima ügy ,s már mentünk is . Ott megcsodáltuk az épülő VFTS-t is -nem kis nyálcsorgatással egybekötve részemről . :)
   Visszatérve otthonunkhoz Öcsikémnek eszébe jutott ,hogy van még neki egy ismerőse ( bár nehéz lenne megmondani ,hogy Ő kit nem ismer ) ,náluk is van műszakiztatás ,még őt megkérdezi . Így is tett ,majd indultunk is megmutatni az autót . Ott azt mondták ,hogy vigyük le másnap hagyjuk ott ,átnézik és vizsgázik. Annyit kértek ,hogy a gyári kormányt azért tegyem már be az anyósülés elé .
  Másnap levittük ,harmadnap délelőtt hívtak ,hogy kész a gép - menjek érte. Úgy Fityó kormányostul ,Bömös kerekestül ,hibás szélvédőstül ...
És mind ezért egy kanyi plusz pénzt nem kértek ! Mondták- minden rendben volt !
  A tanulság : ismerős ide -ismerős oda , jó állapot ide -jó műszaki jellemzők oda ,érdemes mostanában különösen körültekintően eljárva ,mindenre rákérdezve elvinni előzetesre ,mert bár nekem nem lett kidobva pénzem ,de ezzel az erővel ha már be lett volna fizetve a vizsgadíj ,akkor az az első ( eddig törzshely ) helyen el is úszott volna . Elég sok helyen inkább nem rizikóznak ,nehogy visszarendelés legyen belőle ,vagy rosszabb esetben állomás-engedély megvonás .
   Szándékosan nem teszek képet sem ...
Még jövő hónapban zöldkari ,mert végül is úgy döntöttem ,hogy miért rövidíteném meg akár egy hónappal is . Így majd érvényességi idő lejárta előtt viszem 1-2 nappal .

2009.10.21. Szerda

Üdv Mindenkinek !
Rég nem írtam ,de ez csak annak köszönhető ,hogy problémamentesen működik a Verda ... :)
  November 14-én lejár a műszaki ,így hát másfél hete elvittem állapot felmérésre.
Rátettük ilyen-olyan padra ,minden rendben . Volt egy kis csikorgó hang bal előlről ,de nem bírtam rájönni mi az okozója . Úgy döntöttünk -- szokásos SzervízMan- emmel ,Ember Gabival -- ,hogy bár nem lógnak a talpasok ( be is baszna ) ,de bontsuk le és nézzünk szét azon a tájékon .
  Kiderült ,hogy a felső lengő kar tengelyének a szilentpersely gumipereme lenyalódott ,és fém a fémmel dolgozva adta a természet ellenes hanghatást. Csere . Viszont fényképező nem volt nálam ... :(
  Visszatérve az állapot felméréshez a vizsgabázison ;
Mehetne így ahogy van műszakira ,csak tüntessem el a jobb első ülés alatti lyukat .
No ,ez mellbe vert ! Tudtam, hogy esedékes lesz az alját rendbe tenni ,sőt azt is tudtam hogy a balos taposó elég gyengécske ,de likra nem számítottam . Legalább is nem az autón ! :) ;)
  Nos ,ma Robival kikocsiztunk a telekre foltozás céljából. Kicsit cumizott vele szegény Öcsém ,mert gatya a lemez ,ahol meg nem ,ott vastagon véd az alvázvédő . ( hegesztés ellen is )
  De ügyes csávó ,megoldotta ,lyuk nincs , mehet vizsgára ! Viszont tavasszal neki kell állnom mindenképpen rendbe tenni az alját taposóstul ,küszöböstül stb. Mert akkor már úgy célszerű ,hogy egy kalap alatt az egészet .
 Köszi Robi a segítséged ,meg hogy nem adtad fel ! Meg a mini Ladát is köszönöm szépen ! :) :) :) ( Na ,azt lesz még macerás valósághűre átdukkóznom ! ;) )

 Jelentkezem a vizsga után ! ( meg zöldkártya is akkor lesz ... Arra különösen kíváncsi vagyok ,mert nagyon pöpec lett a motorja a felújítástól . És azóta egy gramm olaj nem fogyott ,pedig beletettem 5000 km-t . :) :) )

2009.08.19. Szerda

Van úgy ,hogy az ember gondol egyet ... :)

Miért ne lehetne a garázs mellett egy fedett autómosó ?!
Robi úgy gondolta ,hogy fel is avatja...

2009.07.24. Péntek

Mivel Robi -értelemszerűen -a Polskival ment a találkozóra ,beraktuk a helyére a Suzit . Nem mondhatni ,hogy tágas ! :(
 Viszont a funkciójának tökéletesen megfelel . Meg elvégre is bent van ,és ez a lényeg . Bár nem olyan egyszerű a manőver ,mint a Fityóval ,de bent van ! :) :) Kellemesen tágas hely maradt a Ladicsek mellett is. :)

 És ezúton gratula Robinak az elnöki poszthoz ! :)

2009.07.19. Vasárnap

Az országos vihar beharangozására Roberto biztonságba helyezte a Suzit ,a Kék Villámot pedig lehozta hozzánk a számára létesített garázsba. A beállást Robi rutinosan megoldotta ,amit azért jelentősen akadályozott a még nem átalakított kapu és a bepakolt OSB lapok ill. zsindely-csomagok .
 Estére megjött a vihar ,ami egyben garázsunk erőpróbája is lehetett volna ... De a szél sem volt annyira agresszív és jég sem jött vele úgy ,mint sajnálatosan az ország 1-2 más részén.
 A lényeg : a két táltos jól megfér együtt az istállóban ,amit "némi" Jager és sör társaságában meg is ünnepeltünk ! :) :) :) ;)

2009.07.18. Szombat

Polírozás vihar előtt ,mert megérdemli !!! Én meg pláne ! :)
Viszont hibáztam ,mert az éven nem waxoltam át tavasszal és most olyan szinten volt már beleégve a por ,hogy 2x át kellett mennem rajta . Öreg 1K-s festés sajna nem ellenálló. :(
 De szép lett / szerintem / ,és ennek örülök ! :D

2009.07.17. Péntek

 Tehát a mai napon reggel a szelepek újra ellenőrizve hidegen -melegen ,a 3-as hengernél némi korrekció ,gyújtás belőve ... Pattent lett minden ,megy mint a dög ! :) Ennyit a tegnap leírtak frissítésére. ( Ma fényképezőt felejtettem el vinni ,mert Robinak sikerült frissíteni a GPS-em ,és csak az járt a fejemben ,hogy azt vigyem. Köszke Robika ! Örülök ,mint majom a farkának ! :D :)
 http://garageblog.net/blog/janyboy/6603

2009.07.16. Csütörtök

No ,kérem szépen ! Megtörtént a motorfelújítást követő 1000 km megtétele utáni olajcsere . / óraállás : 134270 km /
 Castrol Magnatec 15W 40 olaj ,Champion nagyszűrő ,szelepdekli-tömítés és motormosó adalék már egy hónapja beszerzésre került ,mert akciósan sikerült a BGM autóalkatrészklubtól megrendelni nagyon kedvező áron.
 Kívülről szép tiszta a motor ,olajfogyás 0 ( ami számomra még mindig nagyon szokatlan ,mert előtte 2 hetente a liter olaj befigyelt ), szelepdekli levétele után ott is kellemes látvány a tisztaság . Szóval olaj ,szűrőcsere ,majd szelephézag ellenőrzés -állítás ,láncfeszítés ,aztán összepakolás .
 Aztán futómű átnézés ,ekkor ért a villámcsapás ... A lengéscsillapító alsó szilentje egy az egyben ki nyomódott a helyéről és fém a fémmel keményen kontaktusban volt .Így hát nyomás vásárolni ! Sikerült készletben meg venni a két oldali szilentet és a lengés csillapító felső rögzítésénél feladatot teljesítő gumiágyakat . Ha már ott jártunk rákérdeztem ,hogy véletlenül nincs-e nekik ( Miskolc VDF-KER ) az a kis konzol ,ami a kipufogót tartja a váltóházhoz ?! Erre a srác : Véletlenül nincs ! De szándékosan van !
 Majd leesett az állam ,mert nem egy gyakori dolog . 2 hónapja  az összes számomra elérhető bontóban ,ill. autósboltban kerestem , hiába . Így ez is megoldódott , tök gyári stabil a kipu-rendszer :) .
 Hazafelé úton tapasztaltam ,hogy alacsonyabb lett az alapjárat ,meg gázadásra nem azonnal reagál -kicsit torpan. Pedig olyasmi nem volt piszkálva... Valószínűleg a láncfeszítéskor picit elment a gyújtás ,ez a holnapi nap feladata . A szelepdekli újbóli leszedésével együtt ,mert olyan mintha egy szelep bezörrene ... Inkább ellenőrizzük !
 3 hét múlva Balcsi ,akkor aztán adok a szájának !

 A kipu tartó konzolocskáról elfelejtettem képet kattintani , ha eszemben lesz pótolom a mulasztást holnap. Ugyanis már rohantam ,mert otthon vártak Robi és Bálint Atáék a "garázsprojekt " újabb lépésének kitárgyalása miatt ,és egy kis nagykapu leemelgetésre... :)

2009.07.06. Hétfő

A Robi képei mellé pár fotó ... Egyéb kiegészítés teljesen szükségtelen ,a leírása teljesen kerek .
 Köszi Robika ! :) :)
Marczin János @ . 14 fotó . 5 komment

2009.06.21. Vasárnap

Péntek ,szombat és vasárnap a kocsibeálló helyén felépült egy kétállásos garázs .
Az utóbbi időben megszaporodott jégveréses esetek okán Robi öcsikém elhatározta ,hogy a " Kis Kék"-nek mindenképp garázsra van szüksége. Én is régóta szerettem volna létrehozni valami garázs jellegű dolgot ,nagyrészt ugyanilyen okból kifolyólag . Volt némi töprengés és számolgatás a garázs helyét ,méretét és anyagát tekintve. De erről bővebben nem írnék ,mert ezt Robi valószínűleg meg fogja tenni.
 A lényeg ,hogy a hátsó udvarunkban épült meg végül is egy dupla garázs a kis Fiat és a Lada számára . A tervezés és építés Bazt dicséri ,akiben még nem csalódtam soha hozzáértés és "jócsávóság" tekintetében ,s ez minden egyes találkozásunkkor egyre erősödik...
 Helyettem inkább beszéljenek a képek !
 A Lada immár védett ,az időjárás szeszélyeitől mentes helyen pihenhet .
 Köszike Baznak és Robinak ,ill. még Balunak meg Bobbynak :) :) :D !

2009.05.27. Szerda

  Jelentem kész a gép ! :)
A hétvégei szelepfészekmaró-hiány okozta csúszást sajna még 1-2 tréfásnak nem mondható dolog megtoldotta ... ( csak azért ,hogy ne legyen sima ügy :( )
  Hétfőn hengerfejes szaki tudatta ,hogy a közeljövőben a szelepvezetőt esedékes lenne kicserélni legalább a kipufikat . Rá kellett jönnöm, hogy a közeljövő azt jelenti, hogy nem tűr halasztást !
  Roppant boldog lettem :( ,mert ez már igazán nem volt beleszámítva a költségvetésbe.
  Viszont ha muszáj ,hát muszáj...
Hétfőn késő estére lett összerakva a moci ,viszont a beüzemelésre már nem maradt energiánk . Így kedd délután meló után Robi felvett és kimentünk a "műhely"-be befejezni. Természetesen a balszerencse sorozat utolsó felvonása még hátra volt...
   Motor beröffent ,ketyeg majd leáll . Kifogyott a benya ? Ne má' ! Erre kényesen ügyelek normál körülmények között ...
Kiderült ,hogy valószínüleg a szutyok tartotta egyben az AC-mat ,így a tisztitás számára egyet jelentett a véggel... 
  Robi rövid telócsevej után közölte ,hogy Plósz Gyuszi kilép és hoz. Jött is Gyulánk egy kartondoboznyi AC-val. Némi ide-oda csere és variálás után becuppant a helyére a benyaszivattyú.
   Tesztkör ,kuplungállítás ,alapjárat etc.
   A lényeg ,hogy pöpec lett . Nagyon kellemes a járása és a hangja is . ( ahhoz képest ,hogy gyári 1200-es kidörgő van rajta némi nemű sportosított dobbal )

 Itt már csak hébe-hóba fotóztam ,mert már nagyon izgatott voltam és nem volt az eszemben . Viszont Robi csinált az első ( meg a második ,meg a harmadik :) ) indításról videót majd SZÉPEN MEGKÉREM ,hogy bocsássa nyilvánosság elé.
  Köszönöm a segítséget ; Ember Gabinak a szakértelmet , 

                                       Marczin Robi öcsikémnek a rengeteg fuvarozást és
                                       hogy nem küldött el melegebb éghajlatra ,mikor
                                        nem aludt egy percet sem ,és úgy ment melóba.

                                        Plósz Gyuszinak a hirtelen segítséget ( ezért
                                         adósa vagyok neki is ... Ha bármikor úgy adódik ,
                                         ez eszembe lesz ! :)
 
 Most egy kis kímélős időszak ( 2500 -nél el kell váltsak ... a hideg kiráz ! ) ,de kibírom valahogy és aztán ... :) :D
   Köszi még egyszer a segítőknek ! :D :) :D
800 km és jelentkezem !
 Jut eszembe :  valakinek esetleg van-e Lada kipufogótartó ,amely a váltó hátsó felén van 8-as csavarral rögzítve ... ? Ez hiányzik és jó lenne ott is megfogatni , akkor lenne 100-as . Köszkeeee !

Első próba:
[flash=http://www.youtube.com/v/n9I1b5NsAzQ&hl=en&fs=1]

Motorfelújítás 2009.05.25. Hétfő

Nos...
A hétvégén nem sikerült a játékot életre kelteni ,mert a szelepfészek drótkorongozásakor szembesültünk azzal ,hogy a kipufogó szelepfészkek kráteresek.
 Mivel már nem 1-2 napon múlik ( dehogy is nem !!! ) ,továbbá mivel vasárnap lévén a Földön nem találtam szelepfészek-marót ,így a folytatás ma várható...
 Remélem több akadály nem lesz ,és 1-2 napon belül jó hírrel szolgálhatok ! ( Főleg magamnak... )
 Még annyit ; az igazi az lett volna ,ha a políroztuk volna a főtengelyt meg minden egyebet ,mivel teljesen sima felületen könnyebben tér vissza az olaj a teknőbe . De mivel nem versenyautónak készül így a polír-téma elvetődött ...
            Folyt . köv .

 És még valami : Robi CO-val megvarrta nekem a kormányművet tartó nyúlványt ,mert nem volt valami bizalomgerjesztő... Köszike Robika ! :D :D :D

2009.05.22. Péntek-2009.05.23. Szombat

No ... Túl sok haladás nem történt ,rohangálás ide-oda ,ezért-azért ... Egy kis anyagbeszerzés és némi tisztulási folyamat .
 De majd szombat-vasárnap... :)
         Remélem... :)

Motorfelújítás 2009.05.20. Szerda

Elkezdtük a moci rendbetételét .
 Üzemmelegen a lámpától induláskor füstpamacs volt tapasztalható ,így jelezvén a kis jószág ,hogy valami nem oké... Ebből arra a következtetésre jutottam ,hogy minimum a szelepszár szimmeringek cseréje esedékessé vált ,viszont ismerve az autó előéletét úgy döntöttem ,hogy akkor már kukkantsunk bele mélyebben ... Szétdobtuk és arra derült fény ,hogy szutyok az egész -van benne olajsár bőven .( Hála az előző tulaj által használt ilyen-olyan névtelen olajoknak )
 Úgyhogy -egyébként nagyobb károsodás nem lévén - főtengelycsapágysor csere ,gyűrűzés ,kuplungozás ,olajpumpa-meghajtás csere ,szelepszár-szimmering csere ,új kipufogó ( 1200-es ) és nem kevés tisztítgatás. Folyt. köv.

 Még annyi ,hogy olyan ritka a hengertömb ( mármint Magyarországon nem nagyon forgalmaztak ilyet ,mert ezek Belgiumba és Hollandiába mentek anno... ) ,hogy mind a 4 henger azonos méretű ( A1 ) ,aminek külön örülök .