Nem tervezett bütykölés...

Április 30-án ásványgyűjtésen voltunk ismét a Mátrában.
Haza érkezvén még megálltunk egy boltnál, majd amikor indulni akartam szomorúan hallottam, hogy az önindító nem áll vissza alaphelyzetbe, hanem darálás hallható. Betoltuk, majd hazamentünk.
Május elsején - mivel a munka ünnepe - dolgoztam, de nem mertem megrizikózni az autóhasználatot már csak azért sem, mert nem volt kedvem egyedül tologatni sehol.

Így hát mára - május 2-ára - maradt a feladat a probléma felderítésére.
Volt már két, évekkel ezelőtt lecserélt önindítóm, úgy gondoltam első körben megpróbálok összehozni azokból egy üzemképeset. S ha nem megy, akkor még mindig ki tudok dobni az ablakon huszonezer forintot.
 Nem mellesleg picit dühös voltam, de nem tudtam haragudni az öreg Ladára, mivel most is hazahozott egy 300 km-es túráról, és csak itthon jelezte a rosszulét fennforgását.
Na szóval ma rá kellett döbbennem, hogy a már leszerelt önindítók nyilván nem véletlenül lettek leszerelve. De ráadásul olyan gatyák, hogy erőteljes felújításra szorulnának. De ebből elegem van már, így hát a maradék kacat megy holnap a MÉH-be, mert nem óhajtok már gyűjtögetni több lomot.

Mint kiderült egyébként az üzemben levő önindítónak annyi baja volt, hogy a mozgató kar (villa) egyik szára eltört, így nem tudta vissza engedni alaphelyzetbe a fogaskereket mivel megszorult.
De ha már atomjaira lett szedve vizsgálat céljából, hát át is lett takarítva csacsi-ragyira - legalább is belül.
Durván sötét lett mire sikerült visszavarázsolni a helyére.
Majd ahogy az útban levő vákuumcsöveket, vezetékeket tettük vissza illetve ellenőriztük, a gerjesztés vezetékének a toldását is megmozgattuk. Szerintem ez volt a baja a töltésemnek...
Ugyanis a közelmúltban történt fesz.szab. csere után egy nappal elszállt a töltés lámpám, és a gerjesztés csak akkor indult meg, ha felpörgettem a motort 3000 fordulatra.
Ugyebár ennél a generátor típusnál a töltéslámpa indítja a gerjesztést normál működésnél. Én akkor azt hittem, hogy kiégett az izzó. Sebaj, mert töltés van, csak másként, és majd ha nagyon nem lesz más dolog, és nagyon ráérek kicserélem a műszerfalban az izzót.
Viszont most hogy a gerjesztés toldatot megmozgattuk, sanszos hogy ott nem volt kontaktus normálisan, ugyanis jó lett a töltés lámpa is, és vele együtt azonnal indítja a töltést is.

Száz szónak is egy a vége: jó lett a vas ismét, nem kellett huszonezret kivágni az ablakon, pusztán Lajosnak sikerült elcsesznem a délutánját illetve estéjét, amiért sűrű bocsánatot kérek! ;)

A meghibásodott illetve cserélt önindító alkatrész

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!