2011.07.13. Szerda

 Amit tudtam, illetve amire lehetőségem volt, azt megtettem Öcsi egészségére, hogy a lehető legkisebbre csökkentsem a probléma lehetőségét útközben.
 Tegnapelőtt nekiálltam hűtőt cserélni, mivel már egyre jobban könnyezett.
Csaknem egy évvel ezelőtt egy manustól elhozott hűtő volt a kiszemelt cseredarab. ( http://garageblog.net/blog/janyboy/7633 )
Tudtam azt, hogy már ez is forrasztott, de hátha jobb lesz.
Szépen leeresztettem a hűtőfolyadékot, majd lekötözgettem mindent, hűtő ki.
Nagyon retkes volt a rendszer. Átvízkőoldóztam a kiegyenlítő-tartályt, csöveket, másik hűtőt. Áttettem a hőfok-jeladót, és nekiálltam betenni a cserehűtőt.
 Itt jött a pofára esés!
Fingom nem volt arról, hogy különböztek a Lada hűtők - a Níváét kivéve!
A menetiránynak megfelelő jobb oldali felfogatás az enyémen felül van, utóbb kiderült azért, mert a lámpatörlő motortól lejjebb nem férhet el. Míg a cseredarab felfogató füle kb. 4-5 cm-rel lejjebb van a jobb oldalon.
Itt szét is vetett az ideg, mivel már egyébként is fel volt forrva az agyam egyrészt a 35 fokos melegtől, másrészt pedig mert nincs egy szájbavert normális Crowa-készletem, így szopósabb hozzáférni egy-két csavarhoz... ( Szigorúan beszerzek mihamarább egy készletet!!! )
 Megoldható lett volna a probléma úgy, hogy felhozok egy lemezcsíkot meghajtva a motorháztető zsanérja mellé, és ott egy furat készítése után egy átmenő csavarral rögzítem. De mivel egyáltalán nem volt biztos, hogy ez a hűtő egyáltalán üzembiztos-e, így elvetettem a kasztnifurkálási verziót.
 Dühömben és tehetetlenségemben visszatettem az eredeti hűtőt, szépen és nagy gondossággal visszafogattam a csöveket, és feltöltöttem hűtőfolyadékkal.
 Azzal vígasztaltam magam, hogy mindenképp esedékes volt már a folyadékcsere és a tisztítás, mivel már csaknem 2 és fél éves lötty volt a rendszerben, egy-két utántöltéssel frissítve...
Felmelegítettem a motort üzemi hőfokra, és a kiegyenlítő tartályt a helyéről felemelve a szélvédő alsó pereméhez utántöltéssel légtelenítettem a rendszert. Majd hagytam visszahűlni, s aztán újra megismételtem mindezt. Kicsit fordulaton túlmelegítettem, hogy meggyőződjek a ventilátor bekapcsolódásáról. Ez is oké!
 És ezután esett le az állam!
Ugyanis nincs csöppenés! :D
Egyenlőre legalábbis... Most vagy annyira szutyok volt a hűtősapka, hogy kitámasztott és ott szivárgott eddig - bár nem tudtam soha behatárolni hol szökik a folyadék -, vagy még nem nedvesedtek át annyira a bordák a relatív kevés járatás alatt, hogy ez a földet érve megmutatkozzon.
Itt jegyezném meg nem mellékesen, hogy alkalmaztam két alkalommal is az előző folyadéknál hűtőtömítő adalékot. Kijelenthetem, hogy szart sem ér! Illetve annyit, hogy szépen eldzsuvásítja a rendszert, többek közt a sapka is ezzel volt tele.
 SOHA többé nem használok ilyet, és mást is csak lebeszélni tudok róla!
 Egy biztos! Így maradt - ha csöpögni fog, hát csöpög -, már csak azon rimánkodom hogy ne csöpögjön jobban, mint azt eddig tette...
 Pénteken (07.15.) indulunk az esti órákban Gyömrőre a sógornőmékhez, majd onnan szombat reggel tovább Balatonmáriafürdőre. Hazafelé (07.23.) pedig terveim szerint bekukkantunk Agárdra a kedves Polskis ismerősöket üdvözölni a délelőtti órákban.
 Kívánok a majd talira igyekvőknek szerencsés, szerelésmentes és káreseménymentes utat, illetve jó időt!
 Remélem nem köp bele semmi az én levesembe sem, és találkozhatunk! ;)

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!